Víme, že k udržení pevného zdraví je třeba jíst vyváženou a pestrou stavu. Do toho se zahrnuje i pravidelná konzumace ořechů. Ať už to jsou ořechy vlašské, lískooříšek, mandle, kešu, para a další ořechy. Každý z nich v sobě obsahuje různý poměr látek. Proto je dobré si kupovat směsi oříšků.
Výborné pro naše zdraví jsou neloupané mandle. Mandle rostou na stromě, který se jmenuje mandloně obecná. V dnešní době se mandlovník pěstuje i u nás na Moravě. Zde ovšem nemají tolik plodů a nedorůstají do takové výšky, jako ve svém přirozeném prostředí.
Mandle se konzumují loupané, ale i neloupané. Vyrábí se z nich mandlové mléko, mouka i máslo. Díky tomu, že neobsahují laktózu, jsou tak tyto produkty skvělou volbou pro lidi, kteří mají intoleranci na laktózu. Mandle se dále využívají do různých pokrmů. Díky mandlové mouce z nich můžete upéci téměř cokoli. A díky tomu dostanete zdravější variantu oproti upečeným věcem z bílé mouky. A mandlové vanilkové mléko vám zpestří vaši kávu.
A co tedy obsahují tyto mandle, že jsou pro náš organismus prospěšné?
Mandle obsahují vlákninu, bílkoviny, tuky, vitamíny E, B12, hořčík, fosfor i mangan. Jsou tak velkým zdrojem antioxidantů. Díky tomu přispívají k zpomalení stárnutí těla. Snižují také riziko různých onemocnění. Nejvíce antioxidantů se nachází právě ve slupce. A z těchto důvodů je třeba se o tento vitamín neochuzovat a dopřát si mandle neloupané.
Mandle také přispívají k hubnutí. A jak to dokážou? Po jejich konzumaci se snižuje pocit hladu a to díky vláknině a bílkovinám. Díky tomu po jejich konzumaci budete mít pocit sytosti a zároveň nesníte žádný cukr. Je ale třeba dodržovat jen doporučenou denní konzumaci a to je pro všechny jen hrst mandlí denně. Vhodný je i pro těhotné a kojící ženy. Protože zvyšuje produkci mléka. Z výše popsaného je vidět, že mandle jsou opravdu skvělou potravinou, kterou rozhodně stojí za to si pravidelně dopřávat.